ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА МЕДА

На 10 февруари православната църква чества деня на Св. Валентина и на Св. Харалампий. Според народните традиции 10 февруари е и ден на пчеларя, а силата на меда е открита именно от светеца.

Легендата разказва за страшните мъки, на които в тъмница е бил подложен светецът, за да се откаже от вярата си и да се отрече от нея. Божията ръка обаче излекувала раните му и той проповядвал правата вяра до смъртта си.

В негова чест на деня му – 10 февруари – в църквата се освещава мед, който се счита, че след това има божествена и изцеляваща лечебна сила.

В наши дни тази лечебна сила се нарича „Апитерапия”.

Освен меда, пчелите ни дават още много продукти, които са пълни с витамини и минерали, укрепват имунната система и подпомагат лечението на редица заболявания. Сред тях са прашецът, прополисът и пчелното млечице.

За да сме здрави и да дегустираме от разнообразието на пчелните продукти се погрижи социалният работник на ЦОП Левски – Силвия Мандичева, която зарадва потребителите и екипите на социалните услуги в СОНИК СТАРТ в града, с продукти собствено производство.

А по повод празника служителите на ЦНСТПЛПР и ЦНСТПЛУИ омесиха пухкави питки, които мазаха с мед за сладък и усмихнат ден и щастливи потребители!