„РАБОТИЛНИЦА ЗА МАРТЕНИЦИ“

Истинско оживление настана в Център за обществена подкрепа град Левски, където съвместно с „Клуб трета възраст“ бе организирана „Работилница за мартеници“. В продължение на три дни – от 14 до 16 февруари 2024 г.,  служителите, потребителите и доброволците проявиха своите творчески умения в създаването на пъстри мартеници.

Участниците се запознаха с традициите и обичаите, свързани с първи март и техниките за изработване на мартеници. Мартеницата представлява усукан бял и червен вълнен конец. Бялото е знак за красота, чистота и щастие. Червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов. Могат да се добавят и други цветове, които също имат своята символика. Синият цвят е свързан с небето, водата и божествена вечност. Зеленият цвят е символ на плодородност, възраждане и празничност. За благополучие се вързва златна или сребърна паричка, против уроки – синьо манисто.

Една от най-известните мартеници обаче е на фигурите Пижо и Пенда.

Мартениците се носят до появата на първата прелетна птица или първото цъфнало дърво, с които се отбелязва настъпването на пролетта. След това се закачват на плодно дърво или поставят под камък и по тях може да се гадае. Ако след един месец под камъка има мравки, годината ще е плодородна и богата.

Понякога мартеницата се пуска в най-близката река с пожелание така да ни върви, както тече реката. Традицията гласи още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова всички закичват мартеници на роднини и приятели.