АЛЕЯ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА

В основата на човешкия растеж и развитие е да формираме добри взаимоотношения и да осъществяваме връзка с другите хора. Необходимо е от ранна детска възраст децата да бъдат насочвани да приемат себе си за свързани с другите и се чувстват като част от общността.

 В седмицата на Толерантността екипите на ЦОП, ЦСРИ и ЦНСТ Левски  реализираха поредица от инициативи и сътвориха „Алея на толерантността“ с участието на потребители, доброволци и ученици от местните училища в града.  Проведоха се дискусии, беседи и игри на тема: „Приеми различията и ги уважавай”. Целта на заниманията е да стимулира необходимостта от изграждането на толерантност, взаимност и уважение между децата. Инициативата е част от Националната кампания на СОНИК СТАРТ за ТОЛЕРАНТНОСТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ“.

Децата споделиха своето разбиране за необходимостта от екипност и взаимопомощ за преодоляване на негативните нагласи. Всяко дете изказа своето предложение за уважение и зачитане на различията. Всеки от нас е различен от другия, живее различно, израснал е различно, вижда света различно. Но това, че сме сме различни, не ни дава повод да унижаваме, да не зачитаме другия, да не приемаме начина му на живот и мислене. Напротив, трябва да се поставим на мястото на другия. Да видим как той вижда света, как вижда себе си, как вижда нас. Ако не можем да го разберем, ако не можем да сме достатъчно отворени, за да видим неговата гледна точка и дори да не сме съгласни с нея, да го приемем такъв какъвто е, да го уважаваме за това, което прави или иска да направи, ние няма да получим неговото уважение, нито уважението на околните. Когато не уважаваме другите, ние не уважаваме и себе си. Склонни сме да разочароваме, огорчим, обидим някого, а така обиждаме и себе си. Ако си признаем грешката, другият  ще ни прости. Ако открием добрите страни в другите, техните качества, от които се възхищаваме, ако признаем заслугите им, те ще направят същото. Ние ще им покажем, че ги уважаваме и те ще променят отношението си към нас. Много често ние се изразяваме грубо и нетактично, а така не можем да докажем нашата истинска стойност и губим уважението на другите. Ако се научим да признаваме грешките си, никога няма да влизаме в спор и да си навличаме неприятности.

Вдъхновени от предложението „Да се опознаем и приемем различието между нас“, децата изработиха табла и постери. Всяко дете постави своето цвете и пеперуда върху ЦВЕТЕТО НА РАЗБИРАТЕЛСТВОТО, на което са изписани правилата за добро взаимно общуване. Само като се опознаваме, можем да научим повече за света и за себе си. Многообразието в света ни показва различните начини чрез които изразяваме себе си, а това прави живота ни по-пъстър, по-красив и по-интересен.