Обучение от два модула на тема „Системен подход за разбиране на семейството“ и „У дома и в дома-детето между семейството и институцията”

На 13 Юни психологът на ЦОП  Левски взе участие в Обучение от два модула на тема „Системен подход за разбиране на семейството“ и „У дома и в дома-детето между семейството и институцията”, организирано от Британската неправителствена организация „Надежда и домове за деца“ – клон България.

Динамичният характер на обучението, наситено с разширени дискусии и споделяне по темите, както и разрешаването на различни казуси предопредели високата му ефективност.

Пред специалистите беше представен метода на Берт Хелингер-Духовни семейни констелации. Семейните констелации са сравнително нов метод в психотерапията и много ефективен при разкриване на механизмите, които действат и управляват динамиката на семейната система. При метода се наблюдава един феномен – морфогенетично поле или както Хелингер го нарича “духовно поле”, което прави видими скритите динамични тенденции в отношенията в семейството, в етническата група, в организацията в която работим.

Фамилните констелации са високо ефективна техника за изцеление, работеща на дълбоки емоционални и енергийни нива, с дълготрайни резултати, които в повечето случаи променят живота на хората. Фамилните констелации са водещата техника, с помощта на която може да бъде разкрита скритата родова динамика, да се работи с нея и тя да бъде изцелена.

Oсновнoтo разбиранe, залегнало в същността на метода e, че семейството e единна енергийна система и ако някога – (дори поколения назад) в нейната динамика са се случили събития, довели я до дисбаланс, това e доста вероятно да се прояви в живота на по-късно дошлите членове на тази система (често като нежелан поведенчески симптом, болестно състояние, емоционална натовареност, проблеми в интимността и личните връзки, загуба на материални блага).

Обучителният модул беше в изпълнение на дейностите по проект “Стратегическа деинституционализация и реформиране на грижата за деца от 0 до 3 години“ на „Надежда и домове за децата“ – България, който подкрепя и надгражда проект „Посока: семейство“ на Министерството на здравеопазването, част от дейностите по Националната стратегия“Визия за деинституционализацията на децата в Република България“, Плана за действие за изпълнение на Националната стратегия “Визия за деинституционализацията на децата в Република България“, приети с Решение на Министерския съвет от 24.11.2010 г.