ПО СЛЕДИТЕ НА ТРАДИЦИЯТА – „СУРВА“

На 31 януари 2018 г. екипите на ЦОП, ЦСРИ и ЦНСТДМ Левски организираха Кукерски празник – „Сурва“ с доброволците и потребителите на социалните услуги. Инициативата премина под мотото „По следите на традицията“, а нейната идея беше да стимулира интереса на децата към творчески занимания и ги приобщи към занимания и обучение през свободното време, както и запознае с българските традиции и обичаи.

Голям интерес предизвика специално подготвената презентация на специалистите и доброволците, която представи любопитна и интересна информация за кукерските празници и значението на този обичай. Карнавалните игри на кукерите чрез магическите танци и страшните маски целят да прогонят злите сили бродещи сред нас и освободят земята, така че да има богата реколта през годината. Най-старинните маски представят рогати животни с преобладаващ червен цвят – символ на плодовитостта на обновяващата се природа, на слънцето и огъня.

Много усмивки и вълнение съпътстваха този ден. Децата и възрастните твориха заедно и се забавляваха. Апликираха, моделираха, конструираха, рисуваха, изрязваха и лепиха конци, парчета плат и кожа, копчета, пайети и мъниста. Получиха се  уникални и впечатляващи маски. Сред веселие и смях, придружени с много аплодисменти, децата дефилираха и представиха своите изделия. Споделиха, че харесват кукерите заради това, че са страшни и с това прогонват злите сили и връщат вярата в доброто. Вдъхновени от тях децата заявиха, че искат да изплашат и прогонят всичко зло и лошо и си пожелаха: „Злото под камък да спи, по вода да ни върви”.