УЧАСТИЕ НА ЦОП-ЛЕВСКИ В МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ ОРГАНИЗИРАНА ОТ ДАЗД

Психологът на ЦОП Левски взе участие в Конференцията за Северозападен регион на тема „Да работим заедно за прехода от институционална грижа към грижа в общността“. Събитието се състоя в гр. Плевен от 25 до 27 февруари 2015 г.

Конференцията беше организирана във връзка с реализиран от Държавната агенция за закрила на детето проект „Подкрепа“ по Оперативна програма „Техническа помощ“, съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Основната цел на проекта, е да бъде подпомогнат ресурсно процесът на деинституционализация на децата в България. Проектът обезпечава цялостната координация и комуникация в рамките на този процес и свързаните с него пет проекта от Плана за действие за реализация на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”.

Във връзка с дейности по проекта в подкрепа на екипите и персонала в новите резидентни услуги за деца, лишени от родителска грижа, се проведоха международни конференции в шестте региона за планиране на България. Те бяха за обмяна на опит, споделяне на добри практики от страна на български специалисти и представяне на европейски модел/и за работа в услуги за деца и младежи с нарушени социални връзки в резултат на дългогодишен престой в специализирана институция, с прояви на психично страдание, със или без асоциирани физически увреждания. На конференцията в гр. Плевен участва експерт от Франция с дългогодишен професионален опит в социални услуги за деца и младежи.