Участия на екипа в обучителна програма

В периода 06 – 08 юли 2014 г. екипи от направление „Управление на социални услуги” в СОНИК СТАРТ от Дупница, Драгоман, Балчик, Левски, Карлово, Първомай, Ихтиман и Сливен преминаха специализирано професионално обучение на теми:

  1. Работа с деца, уязвими от отпадане от образователната система; 
  2. Работа с родители, чиито деца са в риск от отпадане от училище.

С любезното домакинство на хотелски комплекс „Роза” в Черноморец 10-те социални екипа взаимодействаха активно с обучители от най-високо ниво на образователния сектор в страната: г-жа Налбант, заместник министър на образованието и науката и д-р Калоян Дамянов, ръководител на Столичния Ресурсен център.

В рамките на първия обучителен ден, в дискусия с г-жа Налбант, бяха дискутирани проблемите, възможностите и предизвикателствата пред българската образователна система.Причини за отпадане от училище, териториални и според спецификата на местната общност. Умения и компетентност на учителите. Целенасочени програми за работа с родителите в училищата/Програми за родители в ЦОП. Партньорство. НПО в подкрепа на образованието чрез работа по проекти и програми. Интегрирани политики в образованието. Изведени бяха и опорни точки за обща работа между специалистите от сектор образование и специалистите от социалния снтектор. Беше дискутирана темата за участието на екипите на СОНИК СТАРТ в Консултативните съвети към РИО на МОН. Активният и многостранен диалог по проблемите на образованието по места ще способства навременното и адекватно отговаряне на нуждите на съвремието, за осигуряване на успешно включване и развитие на децата, на тяхното пълноценно бъдеще.  Във връзка с това и на основата на вече доказания резултат от обединяване усилията на институциите и гражданския сектор, екипите заявяват своята позиция за включване в Обществено-консултативните съвети към РИО на МОН.

В края на обучителните модули всеки от участниците имаше възможност да отправи своите въпроси, отговорите на които бяха подплътени с примери от работата на зам–министъра на образованието.

В рамките на втория обучителен ден, с обучител д-р Калоян Дамянов, бяха дискутирани причините за образователно изключване, Същността на интегрираното обучение, Проблемите на интегрираното образование; Включващото обучение и неговите измерения, Принципи на включващото обучение, Ролята на социалния работник в работата на училищния екип и какво означава понятието Включваща класна стая. Освен богатия теоретичен материал, обучителният ден беше наситен и с разрешаване на казуси и многообразие от ролеви игри, които предопределиха една динамична и разчупена среща, което от своя страна беше предпоставка за нейната висока ефективност.

Обучението завърши с решаване на специално разработен тест за отчитане на усвоените теоретични и практически знания и компетенции от страна на експертния екип на СОНИК СТАРТ, който е обвързан и с Атестационната програма на организацията.