ЦОП-ЛЕВСКИ УЧАСТВА ВЪВ ВТОРАТА ЧАСТ НА СЕМИНАРА НА Д-Р ПАТРИК ДЕЛАРОШ

ЦОП Левски участва във втората част на клиничния семинар на д-р Патрик Деларош „Приносът на психоаналитичния подход към предоставянето на социални услуги“.

През 2012 година Агенцията за социално подпомагане представи план-програма за разформиране на съществуващите социални институции за отглеждане на изоставени деца. Това решение на държавата стартира създаването на социални услуги от нов тип, като Центрове за настаняване от семеен тип, Дневни центрове за деца с увреждания, Центрове за обществена подкрепа, Звена „Майка с бебе“, Центрове за работа с деца на улицата и др. Екипите в тези институции работят с най-тежките случаи в обществото и трябва да идентифицират актуалните проблеми сред множеството такива и да вземат решения, които понякога предрешават съдбата на потребителя. Д-р Патрик Деларош има амбицията да подпомогне тези професионалисти, които си задават въпроси и се опитват да се ориентират в ситуацията. Неговите семинари са ориентирани към мултидисциплинарни екипи, които са в досег със страданието на детето и неговото семейство.

Патрик Деларош е френски психоаналитик, заместник-председател на Асоциацията за психоаналитично формиране и Фройдистки изследвания – “Espace analytique” – Париж и основател на Институт за психоаналитични изследвания на юношеството “Bachelier” – Париж. Д-р Деларош е медицински директор на терапевтична институция за юноши повече от 15 години. Освен това е бил директор на дневен център за деца в Париж и консултант в детско-юношеската психиатрия на Салпетриер – прочутата болница, в която са практикували Шарко и З. Фройд. Д-р П. Деларош е автор на над десет други книги, сред които: “От любовта към другия към любовта към себе си – въпросът за нарцисизма в психоанализата” (Denoel, 1999) и “Страхът да излекуваш” (2003). П. Деларош е написал поредица книги, предназначени за родители и възпитатели: “Имате среща при психотерапевт”, “Родители би трябвало да се осмелявате да казвате “не”, “Юношата има проблем”.

Д-р Патрик Деларош е свързан с България от средата на 90-те години и е един от организаторите и участниците в първия и засега единствен Българо-френски конгрес по психоанализа. В момента ангажиментът му към България включва формиране на български специалисти в психоаналитична психотерапия.

На 14 февруари в гр. София психологът на ЦОП Левски взе участие във втората част на клиничния семинар на д-р Патрик Деларош „Приносът на психоаналитичния подход към предоставянето на социални услуги“. Темата, по която работиха специалисти от цялата страна беше „Прием, начални интервюта и снемане на анамнеза на насочените деца и техните семейства към ЦОП“.

Клиничния семинар имаше за цел обмен на информация и дискусия по случаи и проблеми, под експертното ръководство на д-р Патрик Деларош.

Специалистите имаха възможност да научат, че анамнезата води до познание, което е полезно за родителите и детето. Тя е двустранен процес, включващ думи и жестове. Една от целите на снемането на анамнеза е на пациента да му стане по-леко. Хората говорят за неща, които не са осмислили преди това.

Беше поставен акцент на това, че в институциите децата не трябва да бъдат разглеждани като предмети и в грижите за тях трябва да има непрекъснатост. Независимо каква е институцията има само значение връзката, която се прави с клиента/пациента. Разяснено беше, че терапевтичната връзка трябва да сведе до минимум значението на институцията. Тя е най-силна във външен кабинет, защото институцията е отдалечена. Наблегна се на това, че трябва да се правят опити клиента да бъде активен и да не бъде свеждан до пасивност, защото пасивността не е решение на проблемите, а само ги задълбочава. Екипите трябва да знаят какво е най-важното в този ден за този клиент и всички да работят в тази посока.