ПЪТЕШЕСТВИЕ В СВЕТА НА КНИГИТЕ

В месеца на книгата служителите на ЦОП, ЦСРИ и ЦНСТДМ Левски инициираха поредица от дейности, които са част от календара на Националната кампания на СОНИК СТАРТ за ТОЛЕРАНТНОСТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ”.

„ПЪТЕШЕСТВИЕ в СВЕТА на КНИГИТЕ“ е едно от събитията, реализирано с ученици от местните училища и потребителите на ЦНСТДМ. Служителите от социалните услуги гостуваха и прочетоха неизвестни съвременни приказки.

Целта на инициативата е популяризиране на книгата и възпитаване на интерес и любов към словесното творчество, насърчаване на интереса на децата към четенето и книгите.

С голямо нетърпение, чрез подходящи изображения, децата се запознаха с героите от приказките и по необикновен начин съпреживяха приказното приключение. Картинките придадоха живот на приказките. Докато слушаха историите, вниманието им се насочваше ту към героите, ту към приказката. Слушателите реагираха емоционално, сякаш героите разговаряха с тях – скачаха, махаха с крилца и летяха, а накрая играха хорце и пяха.  Така, с огромно желание, забавно и  емоционално, децата се включиха в приказното пътешествие. Малките любознайковци чудесно и лесно се справиха с подготвените им предизвикателства от приказния свят. Децата имаха възможност да участват, да изразят своята емоция и споделят настроението на героите. Атмосферата бе изключително приповдигната.

Четенето на приказки обогатява въображението на децата, развива творческото мислене, провокира детското любопитството. Приказките имат силна морална поука – борба между доброто и злото, любовта и загубата, а тези уроци учим още докато сме деца.

„Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки. Ако искате те да бъдат по-интелигентни, четете им повече приказки.“ – Алберт Айнщайн